Utvalda

Vad är näringsliv?

Näring det är ett ämne som behövs för en levande organisms överlevnad och tillväxt. Näringsliv, det är ett sammanfattande ord för olika värdeskapande aktiviteter.

Vad är egentligen värdeskapande?
Egenvärdesteorin framhåller att en vara eller tjänst har ett inneboende värde. De flesta sådana teorier utgår från att en varas tillverkningsprocess är ett mått på dess egenvärde.

Den subjektiva värdeteorin hävdar istället att varor och tjänster inte har något egenvärde; de får istället ett värde genom att individer åtrår dem. Eftersom individer har olika smak, existerar enligt denna uppfattning inget korrekt eller objektivt värde. Det är tillgång och efterfrågan som avgör värdet.

Oberoende av vilken teori som vår ideologi tolkar som korrekt så behövs ett näringsliv i form av företag för att en kommun eller region ska kunna växa. I Älvsbyn har vi i nuläget 796 aktiva företag. År 2008 fanns det 708 företag, vilket ger en ökning med totalt 88 företag.

Det startas cirka 50 företag per år, de flesta går genom entreprenörcentra vid Kyrkmalmen, ett projekt som bedrivs på uppdrag av kommunen.

I tisdags var vi i Jokkmokk och gjorde klart med ett nytt projekt för nystart av företag som vi ska bedriva tillsammans med Jokkmokks kommun. Vi går i dagarna ut med en upphandling av konsulttjänster för vårt nya koncept.

Med rätt stöd i form av bollplank till nya företag så säkerställer vi förutsättningarna för näringslivets tillväxt i Älvsbyn, oberoende av vad ordet egentligen betyder.